Цікаві факти про пихологію людини

  





Дослідження показало, що якщо поділитися своїми цілями з іншими, шанси на їх досягнення знижуються, тому що людина втрачає мотивацію.

ü  Розум людини здатний "переписувати" монотонну, нудну мову співрозмовника, щоб інформація здавалася цікавою і краще сприймалася.

ü  Сучасна психологія визнає існування більш 400 різних фобій і страхів.

ü  Дуже часто музичний твір стає улюбленим, тому що воно пов'язане і асоціюється з певним емоційним подією в житті людини.

ü  Світосприйняття людини може змінюватися під впливом улюбленої музики.

ü  Дослідження показало, що трата грошей на інших приносить людині більше задоволення, ніж трата грошей на себе.

ü  Наукове дослідження показало, що ключ до щастя це використання грошей на отримання цікавого досвіду і подорожі, а не на придбання товарів.

ü  Вчені прийшли до висновку, що фобії можуть бути спогадами, які передаються з покоління в покоління за допомогою ДНК.

ü  У 30%  вагітних жінок з'являється бажання з'їсти непродовольчі товари - це харчове розлад називають пікацизм.

ü  Сучасні психологи активно обговорюють потребу додавання феномена Інтернет -залежності в список психічних розладів людини.

ü  Кожен 5 житель Франції у своєму житті страждав на депресію. Такий показник є найвищим у світі.

ü  Вчені виявили ген, який є причиною негативного світосприйняття людини.

ü  Психологічні тести показують, що більшість людей будуть йти разом з групою і не суперечити думку групи, навіть якщо вони вважають, що група не права.

ü  Люди з високим рівнем тестостерону отримують насолоду від гніву інших.

ü  Люди прагнуть принизити інших, коли не впевнені в собі. Випробовувані, яким сказали, що вони погано пройшли тест на IQ, висловлювали більше національних і релігійних упереджень, ніж ті, кому повідомили про високі результати.

ü  При цьому люди щиро впевнені, що їх негативну думку про інших щиро і не має ніякого зв'язку з їх нижчим думкою про себе. Приниження інших допомагає відновленню самооцінки.

ü  На поведінку людей впливають тілесні відчуття. Наприклад, є стійка асоціація між відчуттям важкості і «важливістю», «серйозністю», «вагомістю». Люди оцінювали людину як більш серйозного і стабільного, якщо його резюме подавалося у важкій папці, і навпаки.

ü  Точно так само, відчуття жорсткості і твердості робить людей негнучкими. Сидячі на жорстких стільцях були більш непоступливі в переговорах. Відчуття шорсткою поверхні викликає в людях відчуття складнощі у відносинах між людьми, а холод тісно пов'язаний з почуттям самотності.

ü  Люди схильні робити аморальні вчинки чи не виконувати чиєсь прохання про допомогу, якщо для цього не треба прикладати зусиль або не доведеться відмовляти людині безпосередньо.

ü  Однак, більше людей ведуть себе «як положено», якщо вони повинні прийняти моральне рішення на очах у когось. У прямій прохання про допомогу, про пожертвування або про збір підписів відмовляють рідше.

ü  Брехня вимагає великих ментальних зусиль. Людині одночасно доводиться утримувати в голові брехня - щоб її говорити, і правду - щоб її приховувати. У результаті він вимовляє більш прості речення і гірше справляється з завданнями на кмітливість.

ü  Коли за людьми спостерігають, вони ведуть себе краще. Причому ілюзія спостереження працює теж. Досить було повісити фотографії очей в їдальні самообслуговування, щоб більша кількість людей стало прибирати за собою посуд.

ü  При цьому поведінка впливає на мораль (так-так). Люди, збрехав, що обдурили когось або вчинили другий аморальний вчинок, після цього по-іншому оцінюють, що є добре і що погано.

ü  Приваблива чесна зовнішність може легко ввести в оману. Люди схильні більш довіряти зовнішності, ніж щирості. Навіть професіонали вважали чесними брешуть людей зі щирими манерами в 86% випадків.

ü  Зовнішність відіграє величезну роль навіть у голосуванні і виборі політиків. Виборці роблять висновок про компетентність політиків по зрілості особи і фізичної привабливості. Зрозуміло, неусвідомлено.

ü  Більш успішних і багатих вважають більш розумними, мудрими і т.д., і навпаки. І часто люди схильні думати, що ті, хто домігся успіху, і ті, на чию долю випали страждання, заслуговували це.

ü  Щасливіше не той, у кого грошей багато, а той, у кого більше, ніж у сусіда. Частково на цьому грунтується і незадоволеність великими грошима. Люди постійно порівнюють себе з сусідами. Розбагатівши, вони починають обертатися в нових колах, де у людей грошей ще більше, і підніматися над оточуючими нелегко.

ü  Гнів підсилює в людях бажання володіння. Люди докладають більше зусиль до отримання об'єкта, який асоціюється у них з сердитими особами. Раніше це вважалося тільки властивістю позитивних емоцій.

ü  Чим складніше рішення, яке необхідно прийняти, тим більше люди схильні залишати все, як є. Якщо в магазині занадто великий вибір і люди не можуть відразу визначити, який з товарів краще - вони підуть без покупки.

ü  Коли люди відчувають, що не контролюють, що відбувається, вони схильні бачити неіснуючі закономірності в незв'язаних між собою картинках і вірити в теорії змови.

ü  Люди жалкують про швидко прийнятих рішеннях, навіть якщо результати їх влаштовують. При цьому важливо не фактичний час, відведений на рішення. Важливо, чи почуває людина, що часу було достатньо.

ü  Не всі ризики сприймаються однаково. Один і той же людина може безстрашно стрибати з парашутом, але боятися заперечити начальнику. Або дресирувати тигрів, але соромитися познайомитися з симпатичною жінкою.

ü  У нудьги є світла сторона. Нудьгуючі люди нерідко шукають можливість зробити добрі справи, оскільки розваги їм набридли і не привносять сенс в їхнє життя.

ü  Ми часто закохуємося в людей, схожих на наших батьків, з якими у нас залишилися невирішені проблеми дитинства. Самі того не підозрюючи, ми прагнемо вирішити ці проблеми в зрілому віці.

ü  Навіть позитивні події, такі як закінчення університету, вступ у шлюб або нова робота, можуть призвести до депресії.

ü  Прямі батьківські розмови про шкоду куріння менш ефективні, ніж всі думають. Як правило, підлітки, початківці курити, мають друзів, які самі наслідують дорослих курцям, позитивно відгукуються про відчуття при курінні і пропонує сигарети.

ü  У психології є принцип: чим більше очікувань з приводу якогось тособитія, тим вище ймовірність нищівного розчарування.

ü  Більше чекаєш - менше отримуєш, менше чекаєш - більше отримуєш.

ü  Принцип залізобетонний, ніяких винятків.

ü  Більшість людей в незнайомому місці робить поворот направо. Знання цього факту корисно: якщо ви не хочете бути в натовпі або простояти довго в черзі - сміливо йдіть наліво або займайте чергу, яка лівіше.

ü  У «словесного проносу» є наукова назва - копролалія.

ü  Якщо вас мучать кошмари ночами, можливо, ви мерзнете уві сні. Науковий факт - чим холодніше в спальні, тим більше шансів побачити поганий сон.

ü  За спостереженнями експертів, люди з блакитними очима можуть закохатися всього за кілька хвилин, а люди з карими очима можуть одночасно любити двох. З зеленими очима все інакша, людям з зеленими очима що б закохатися потрібно багато часу, іноді на це йдуть роки. Люди з усіма іншими квітами можуть закохатися всього лише за годину.

ü  Мозкова діяльність продовжується навіть тоді, коли ми відпочиваємо. У цей момент відбувається фільтрація того, що дійсно потрібно відкласти в пам'яті, а що прибрати «про запас». Прокинувшись вранці ви ніколи не забудете те, що дійсно важливо для вас, але і не згадайте того, на чому не зупинили свою увагу вчора.

ü  Людина відчуває себе більш успішною та щасливим тільки тоді, коли її мозок чимось зайнятий. Більш того, сіра речовина не цікавить монотонна робота – мова йде як раз про постійну метушню концентрації та перемикання з однієї роботи на іншу. Тільки в такі моменти людина відчуває себе щасливою.

ü  Ви не можете не звертати увагу на їжу, на секс та на небезпеку. Чи помічали ви, що люди завжди зупиняються, щоб подивитися на сцени нещасних випадків. Насправді, ми не можемо не звертати уваги на ситуацію небезпеки. У кожної людини є особлива частина мозку, яка відповідає за виживання та запитує: «Чи можу я це з'їсти? Чи можна з цим зайнятися сексом? Може це мене вбити?».

ü  Дослідники довели, що якщо в юності людина вміла відмовлятися від того, чого сильно бажала, їй даються життєві випробування простіше та з мінімальними втратами.

ü  Для того, щоб до чогось звикнути необхідно трохи більше 2-х місяців, а точніше – 66 днів. Саме такий період знадобиться людині для того, щоб сформувати та довести до автоматизму будь-яку дію. Наприклад, якщо ви хочете перейти на правильне харчування, то вам може знадобитися трохи менше – приблизно 55 днів. А ось до спорту доведеться звикати довше – до 75 днів.

ü  Якщо ви думаєте, що можете мати безмежну кількість друзів, ви глибоко помиляєтеся. Виявляється, що людина за все своє життя може дружити до 150 разів.

ü  Бувають випадки, що ви хочете зробити дівчині приємне, подарувавши подарунок, але не знаєте що їй потрібно. Рішення є! Скажіть їй, що купили подарунок та запропонуйте відгадати, що це. Вона перерахує те, що хоче.

ü  Якщо вас мучать кошмари по ночах, можливо, ви мерзнете уві сні. Науковий факт – чим холодніше в спальні, тим більше шансів побачити поганий сон. #9: Навіть позитивні події, такі як закінчення університету, вступ у шлюб або нова робота, можуть призвести до депресії.

ü  Кращим засобом від турбот, тривожності і стресу є читання. Це заняття надає більш швидкий ефект на організм. Дивно, але цей спосіб багато краще прийому алкоголю, набагато ефективніше прогулянкам, чаювання або прослуховування музики.

ü  У психології є принцип: чим більше очікувань з приводу якоїсь події, тим вище ймовірність нищівної розчарування. Більше чекаєш – менше отримуєш, менше чекаєш – більше отримуєш.

ü  Більшість людей в незнайомому місці тримається праворуч. Якщо ви не хочете бути в натовпі або простояти довго в черзі, то знаючи цей факт, сміливо йдіть ліворуч або займайте чергу, яка лівіше.

ü  Згідно спостереженням експертів, люди з блакитними очима можуть закохатися всього за кілька хвилин, а люди з карими очима можуть одночасно любити двох. Щоб закохалися зеленооким, необхідно багато часу, іноді на це йдуть роки. Люди з усіма іншими кольорами можуть закохатися всього за годину.

ü  Цікаво те, що хороші оцінки людина запам'ятовує у багато разів краще, ніж погані. З імовірністю 89% люди згадають позначку «5» і лише 29% – оцінку «3». Як наслідок, здається, що оцінка була вище, ніж насправді.

ü  Цікаво, що судді в спорті карають частіше ті команди, форма яких чорного кольору. Це підтверджує статистика, яку ведуть НХЛ, ФІФА.

ü  Відомий факт, що жінки, перебуваючи в магазині одягу, більше акцентують увагу на полиці та вішалки, на яких панує безлад. Підсвідомо їм здається, що саме там знаходиться щось краще, цікавіше.

ü  Цілу сферу психологічних факторів та прийомів використовують на собі магазини. Наприклад, повторювані товари на касі, акції та спеціальні цінники різних кольорів. Якщо на ціннику написати замість «Носки – 2 грн.» – «АКЦІЯ! 5 пар носків – 10 грн.» продажі можна збільшити рівно наполовину..

ü  Якщо в будинку розбите скло, то незабаром жодного цілого вікна в ньому не залишиться, а потім почнеться мародерство – така основна думка теорії розбитих вікон. У більш широкому сенсі ця теорія полягає в тому, що люди набагато охоче порушують правила та норми поведінки, якщо бачать явні ознаки безладу навколо – це було неодноразово експериментально доведено.

ü  Люди неохоче суперечать спокійній, врівноваженій людині. Навпаки, коли хтось люто і агресивно відстоює свою думку – йому чинитимуть опір та будуть з ним сперечатися.

ü  Ті, хто спить 6-7 годин, менше схильні до ризику передчасної смерті, ніж ті, хто спить по 8 годин. Варто відмітити, що ті, хто спить менше 5 годин – в три рази частіше страждають психічними розладами, ніж ті, хто спить по 8-9 годин.

ü  Немає для людини кращого слова, ніж її ім'я. Перше, що треба запам'ятовувати при знайомстві – ім'я. Не посаду, не професію, а ім'я. Це основне правило встановлення хороших відносин.

ü  Щоб швидко заснути треба лягти на спину, витягнутися та розслабити все тіло. Закрити очі і під закритими повіками закотити зіниці вгору. Це нормальний стан очей під час сну. Прийнявши це положення, людина засинає швидко, легко та глибоко.

ü  Психологи визначили, що жінці достатньо всього 45 секунд для того, щоб оцінити незнайомого чоловіка. З них 10 секунд вона будує загальне враження про фігуру, 8 секунд оцінює очі, 7 секунд дивиться на волосся, 10 секунд на губи та підборіддя, 5 секунд – на плечі. А останні 5 дивиться на обручку, якщо вона є.

ü  Знання психології робить життя простішим, через врахування можливих реакцій оточуючих людей, а застосування практичної психології покращує взаєморозуміння, і допомагає вирішувати конфлікти вчасно.

ü  Люди, які страждають депресією, нерідко говорять, що сприймають навколишній світ у сірих тонах. Виявилося, що це не просто психологічний феномен – сірість фарб при депресії має під собою фізіологічну основу. Такий висновок зробили німецькі вчені з університету Фрайбурга, які досліджували процеси в очах пацієнтів за допомогою електроретинограми. Вони виявили сувору залежність – чим сильніше депресивні симптоми, тим слабкіше реагує сітківка ока на стимуляцію показом контрастних зображень.

ü  Кожен раз, коли ви подумки повертаєтеся до якоїсь події, ви змінюєте її, так як нервові шляхи кожен раз інакше активізуються. На це можуть впливати і пізніші події, і бажання заповнити прогалини в пам'яті. Так ви, наприклад, не пам'ятаєте, хто ще був на зустрічі родичів, але так як ваша тітка зазвичай присутня, ви можете згодом включити її в ваш спогад.

ü  Некомпетентні люди часто виявляються вище по кар'єрних сходах своїх більш кваліфікованих колег в силу ефекту Даннінга-Крюгера. Згідно нього, люди з низьким рівнем кваліфікації схильні переоцінювати свої здібності, а, приймаючи невдалі рішення, часто нездатні усвідомити помилковість внаслідок знову ж слабкої компетенції. Люди з високим рівнем кваліфікації дивляться на речі більш тверезо і, навпаки, схильні занижувати свої здібності, а також вважають, що оточуючі невисоко їх оцінюють. Ці висновки були експериментально підтверджені психологами Даннінгом і Крюгером з Корнельського університету в 1999 році.

ü  Оптимістичний чи песимістичний погляд на світ кожної конкретної людини програмується генетично. Згідно з дослідженнями вчених з Мічиганського університету, він визначається концентрацією нейропептидів Y в мозку: знижена концентрація змушує сприймати навколишній песимістично і депресивно.

ü  Іноді нерозділене кохання переростає в справжню одержимість і навіть загрожує психічними розладами. Такими, наприклад, як синдром Аделі. Синдром Аделі – це тривала безвідповідна болюча любовна одержимість іншою людиною.

ü  Проаналізувавши більше мільярда твітів, опублікованих під час великих спортивних змагань, вчені встановили, що чим «голосніше» та впевненіше заяви сперечальника, тим більше у нього шансів здобути перемогу в дискусії. Іншими словами, говоріть впевнено, навіть якщо знаєте, що неправі.

ü  Якщо людина намагається щось пригадати, але при цьому продовжує дивитися вам в очі, будьте упевнені, вас обманюють.

ü  Жінки відчувають себе коханим, спілкуючись віч-на-віч зі своїм партнером, чоловіки, навпаки, відчувають емоційну близькість у спілкуванні, коли вони працюють, грають, або розмовляють, сидячи поруч з партнеркою.

ü  Середній чоловік стверджує, що мав секс з 7 жінками. Середня жінка приписує собі 4 партнерів. Справа в тому, що у чоловіків і жінок різна мотивація. У чоловіків мати багато напарниць вважається плюсом, а у жінок – навпаки. Тому вони і «запам'ятовують» кількість партнерів по-різному. Насправді, кількість приблизно однакова.

ü  Між зовнішнім виглядом та злочинністю є пряма залежність. Злочинці менш привабливі, ніж середня людина. А люди, які більш привабливі, набагато рідше йдуть на злочини.

ü  Свідки-чоловіки та свідки-жінки по-різному запам'ятовують деталі злочинів. Коли злочинець, наприклад, вихоплює сумочку, жінки-свідки запам'ятовують вираз обличчя жертви. Свідки-чоловіки, навпаки, запам'ятовують грабіжника.

ü  Згідно психологам, всі ми любимо мріяти. Дослідники стверджують, що люди, які люблять мріяти, як правило, більш винахідливі та краще вирішують різні проблеми.

ü  Існує психічний феномен, зворотний дежавю, під назвою жамевю. Він полягає у раптовому відчутті того, що ви стикаєтесь з ситуацією або людиною перший раз, хоча насправді вона вам добре знайома. Але якщо дежавю відчував хоча б раз майже кожен з нас, жамевю зустрічається набагато рідше та може служити ознакою серйозного психічного розладу. В один ряд з ними можна поставити феномен прескевю – добре знайомий багатьом стан, коли ви не можете згадати знайоме слово, яке «крутиться на язиці».

ü  Найвідоміший приклад «обману через чесність». Людина, яка озвучить свої нечисті наміри, буде виглядати в очах оточуючих більш чесною, ніж людина, у якої ці наміри повністю відсутні або вона їх приховує.

ü  Ефект «сліпоти неуваги». Ідея полягає в тому, що ми часто сліпі до того, що відбувається у нас буквально «під носом», якщо ми орієнтовані на якусь іншу задачу.

ü  Ви можете запам'ятати тільки 3-4 елементи одночасно. Існує правило «магічного числа 7 плюс-мінус 2», згідно з яким людина не може зберігати більше 5-9 блоків інформації одночасно. Більша частина інформації в короткочасній пам'яті зберігається 20-30 секунд, після чого ми її швидко забуваємо, тільки якщо не повторюємо знову і знову.

ü  Ви знаєте, як робити речі, які ніколи раніше не робили. Уявіть, що ви ніколи не бачили iPad, але вам його дали та запропонували почитати на ньому книжки. Ще до того, як ви включите iPad і почнете їм користуватися, у вашій голові вже буде модель того, як читати з його допомогою книги. У вас будуть припущення того, як буде виглядати книга на екрані, якими функціями ви зможете користуватися, і як ви це будете робити.

ü  Дитина починає сприймати своє окреме «Я» тільки після двох років народження, а до цього він відчуває себе одним цілим з усім навколишнім світом. Так, як ми з Вами вважаємо свою руку, ногу «собою», так і малюк вважає весь навколишній світ частиною себе.

ü  90% всіх захворювань несуть в собі психологічний характер, а остаточно вилікуваною людина може бути тільки при відновленні свого душевної рівноваги.

ü  Доведено, що дитина, позбавлена на тривалий час фізичного контакту з людьми, деградує і може загинути. У слідстві з цим, відсутність фізичних емоційних зв'язків може бути фатальною для людини. Це у своєму роді сенсорний голод, який необхідно стимулювати в житті людини.

ü  Спостереження психологів показують, що при особистих контактах співрозмовники не здатні дивитися один на одного постійно, а лише не більше 60% загального часу. Однак час зорового контакту може виходити за ці межі у двох випадках: у закоханих та у агресивно налаштованих людей. Тому якщо малознайомий чоловік довго і пильно дивиться на вас, найчастіше це говорить про приховану агресію. :))

ü  Тривалість візуального контакту залежить від відстані між співрозмовниками. Чим більше відстань, тим більш тривалі контакти очей можливі між ними. Тому спілкування буде більш ефективним, якщо партнери сидять по різні боки столу – в цьому разі збільшення відстані між ними буде компенсуватися збільшенням тривалості контакту очей.

ü  Жінки довше дивляться на тих, хто їм симпатичний, а чоловіки – на тих, хто симпатизує їм. Як показують спостереження, жінки частіше за чоловіків використовують прямий погляд, а тому вони менш схильні сприймати пильний погляд як загрозу.

ü  Не слід думати, що прямий погляд є ознакою чесності і відкритості. Людина, що вміє брехати, може фіксувати погляд на очах співрозмовника, а також контролювати свої руки, не дозволяючи їм наближатися до свого обличчя.

ü  Звуження та розширення зіниць не підпорядковується свідомості, а тому їхня реакція дуже чітко показує зацікавленість партнера в вас. Розширення зіниць показує посилення інтересу до вас, про ворожість розповість їх звуження. Однак подібні явища слід спостерігати в динаміці, тому що розмір зіниці залежить також від освітленості. При яскравому сонці зіниці в людини вузькі, в темному приміщенні зіниці розширюються.

ü  Теорія нейролінгвістичного програмування стверджує, що по руху очей співрозмовника можна дізнатися, які саме образи зараз у свідомості людини і чим він зайнятий в даний момент: придумує або згадує.

ü  Якщо співрозмовник дивиться ліворуч вгору або просто вгору, швидше за все він занурений в зорові спогади. Такий погляд можна спостерігати в людини, що відповідає на питання «Хто зображений на двох-гривневій купюрі?».

ü  Погляд у напрямку праворуч вгору видає зорове конструювання. Людина намагається уявити те, що він ніколи не бачив. Наприклад, спробуйте уявити вашого близького друга в скафандрі космонавта.

ü  Погляд ліворуч в сторону говорить про слухові спогади. Наприклад, згадайте звуки фортепіано. Якщо погляд спрямований праворуч в сторону – це ознака слухового конструювання. Наприклад, уявіть, як розмовляють інопланетяни.

ü  Погляд ліворуч вниз – внутрішня розмова з собою. Вміння невимушено та непомітно спостерігати за очима співрозмовника, аналізуючи його, нададуть вам неоціненну допомогу, як у щоденних розмовах, так і в разі важливої ділової бесіди. А які цікаві факти про психології знаєте Ви? Пишіть в коментарях, будемо раді почути щось новеньке.

ü  Чи відомо вам, що чим спокійніше людина себе веде зовні, тим менше довколишні люди сміють їй перечити. Якщо ж ситуація в точності навпаки, тобто, людина до піни в роті доводить іншим свою правоту, тим більше опору надають оточуючі і свої аргументи наводять дуже агресивно.

ü  Деталі злочину жінки і чоловіки запам’ятовують далеко не однаково. Розглянемо приклад пограбування. У той час, коли злочинець вихоплює з рук жертви сумочку, чоловік запам’ятовує грабіжника безпосередньо. А ось жінка в деталях описує вираз обличчя жертви.

ü  Якщо ви вважаєте, що у вас дуже багато друзів, ви помиляєтеся. Антропологи разом з психологами встановили, що максимальна кількість більш близьких знайомих — від 50 до 150 чоловік.

ü  До речі: а чи відомо вам, що існує прямий зв’язок між злочинцями і зовнішнім виглядом? Статистика показує, що злочинці абсолютно непривабливі зовні. Красивий чоловік набагато рідше переступає закон.

ü  Наступний факт стосується прекрасної половини людства. Перебуваючи в магазині одягу, жінки в першу чергу звертають увагу на місця, в яких більший безлад: полки і вішалки. Підсвідомо їм здається, що все найцікавіше знаходиться саме там.

ü  В той час, коли людина перебуває в абсолютно незнайомому йому місці, вона весь час буде повертати на право. Так що якщо ви бажаєте уникнути натовпу, йдіть наліво.

ü  Коли ви бачите сни, то ваш мозок старанно працює, об’єднуючи інформацію за весь минулий день. З усієї маси отриманої інформації створює асоціації і вирішує, що забути, а на що варто звернути більше уваги. Адже недарма радять добре відпочити, наприклад, перед іспитами. Ви можете краще запам’ятати інформацію, якщо вивчите її безпосередньо перед сном.

ü  Мріям людина віддає приблизно 30% свого часу. Не виключено, що цей відсоток може бути на багато більше. Але це не є погано. Вчені кажуть, що люди, які часто віддаються мріям, здатні вирішувати проблеми на багато краще і швидше.

ü  Вивчені статистики НФЛ і НХЛ показали вражаючі результати. Виявляється, рефері та судді на багато частіше штрафують гравців, які грають в формах чорного кольору.

ü  Немає для людини кращого звуку, ніж його вимовлене ім'я. Перше, що треба запам'ятовувати при знайомстві - ім'я. Не посаду, не професію, а ім'я. Це основне правило установки хороших відносин.

ü  Щоб швидко заснути треба лягти на спину, витягнутися, розслабити все тіло. Закрити очі і під закритими повіками закотити зіниці наверх. Це нормальний стан очей під час сну. Прийнявши це положення, людина засинає швидко, легко і глибоко. 

ü  Психологи визначили, що жінці достатньо всього 45 секунд для того, щоб оцінити незнайомого чоловіка. З них 10 секунд вона будує загальне враження про фігуру, 8 секунд оцінює очі, 7 секунд дивиться на волосся, 10 секунд на губи і підборіддя, 5 секунд - на плечі. А останні 5 дивиться на обручку - якщо вона є.

ü  Знання психології робить життя складніше, а застосування - простіше.

ü  Кращим засобом від турбот, тривожності і стресу вчені з Оксфордського університету визнали читання, стверджуючи, що це заняття надає більш швидкий ефект на організм. Дивно, але цей спосіб багато краще прийому алкоголю, набагато ефективніше прогулянки, чаювання або прослуховування музики.

ü  Іноді нерозділена любов переростає у справжню одержимість і навіть чревата психічними розладами. Такими, наприклад, як синдром Аделі. Синдром Аделі - це тривала хвороблива любовна одержимість іншою людиною, яка залишається без відповіді.

ü  Проаналізувавши понад мільярд твітів, опублікованих під час великих спортивних змагань, вчені встановили, що чим « голосніше » і впевненіше заяви сперечальника, тим більше у нього шансів отримати перемогу в дискусії. Іншими словами, говорите впевнено, навіть якщо знаєте, що неправі.

ü  Якщо людина намагається щось згадати, але при цьому продовжує дивитися вам в очі, будьте впевнені - вас обманюють.

ü  Риси особистості (психологічний образ) незнайомої людини можуть досить точно визначатися по фотографії. Особливо, якщо на світлині людина в природній позі й обстановці. При цьому простіше і точніше визначають риси особистості чоловіків. Зовнішність жінок зазнає більшого впливу соціальних стандартів. 

ü  Приваблива чесна зовнішність може легко ввести в оману. Люди схильні більш довіряти зовнішності, ніж щирості. Навіть професіонали вважали чесними брехунів зі щирими манерами в 86% випадків. 

ü  Більш успішних і багатих вважають більш розумними, мудрими і т.д., і навпаки. І часто люди схильні думати, що ті, хто домігся успіху, і ті, на чию долю випали страждання, заслуговували це. 

ü  Люди прагнуть принизити інших, коли не впевнені в собі. Піддослідні, яким сказали, що вони погано пройшли тест на IQ, висловлювали більше національних і релігійних упереджень, ніж ті, кому повідомили про високі результати. 

ü  Не виключено, що допомога іншим людям пов’язана з опосередкованим особистим інтересом. Вчені називають це «непрямою взаємністю». Люди схильні допомагати тим, хто сам вважається «хорошою» людиною, що допомагає іншим. Тому репутація хорошої людини - запорука майбутньої підтримки. 

ü  Щасливішим є не той, у кого грошей багато, а той, у кого більше, ніж у сусіда. Частково на цьому ґрунтується і незадоволеність великими грошима. Люди постійно порівнюють себе з сусідами. Розбагатівши, вони починають обертатися в нових колах, де у людей грошей ще більше, і підніматися над оточенням нелегко. 

ü  Люди з високим рівнем тестостерону отримують насолоду від гніву інших. 

ü  Гнів посилює в людях бажання жадання. Люди докладають більше зусиль до отримання об’єкта, який асоціюється у них із сердитими обличчями. Раніше це вважалося тільки властивістю позитивних емоцій. 

ü  Сердиті жінки сприймаються як мужчини. Дуже сильні підсвідомі асоціації гніву з чоловіками і щастя з жінками. Настільки сильні, що можуть вплинути на визначення статі людини - звичайно, тільки при швидкому погляді.

ü  Ложка цукру знижує агресію. Для придушення агресивних імпульсів потрібний самоконтроль, а самоконтроль вимагає енергії. Глюкоза постачає цю енергію в мозок. Люди, які пили лимонад з цукром, через кілька хвилин менш агресивно реагували на неспокійного незнайомця, ніж люди, які пили лимонад із замінником цукру.

 

ü  Зазвичай люди шукають бажану інформацію і пропускають небажану. Звичайно, неможливо точно передбачити, де що зустрінеш. При цьому, можна вибрати джерело, в якому швидше з’явиться інформація, яку людина готова сприйняти - ті чи інші газети, авторів і т.д. 

ü  Чим складніше рішення, яке необхідно прийняти, тим більше люди схильні залишати все,як є. 

ü  Якщо в магазині занадто великий вибір і люди не можуть одразу визначити, який з товарів краще - вони підуть без покупки. 

ü  Коли люди відчувають, що не контролюють те, що відбувається, вони схильні бачити неіснуючі закономірності в незв’язаних між собою картинках і вірити в теорії змови. 

ü  Люди жалкують про швидко прийняті рішення, навіть якщо результати їх влаштовують. При цьому важливо не фактичний час, який відведений на рішення. Важливо, чи відчуває людина, що часу було достатньо. 

ü  Зате миття рук істотно знижує сумніви з приводу правильності прийнятого рішення. 

ü  На поведінку людей впливають тілесні відчуття. Наприклад, є стійка асоціація між відчуттям важкості і «важливістю», «серйозністю», «вагомістю». Люди оцінювали людину як більш серйозну і стабільну , якщо її резюме подавалося у важкій теці, і навпаки. 

ü  Точно так само відчуття жорсткості і твердості робить людей негнучкими. Ті, що сиділи на жорстких стільцях були більш непоступливими в переговорах. 

ü  3Відчуття шорсткої поверхні викликає в людях відчуття складності у стосунках між людьми, а холод тісно пов’язаний з почуттям самотності. 

ü  Адміністративні межі, що позначені на мапах, дають людям психологічне відчуття безпеки. Якщо природне лихо (шторм, лісові пожежі і т.д.) відбувається в іншому районі, а вже тим більше, в іншій країні, люди схильні менш серйозно до цього ставитися, навіть якщо район зовсім поруч. Тому при оголошенні про небезпеку краще говорити про безпосередні відстані до місця стихійного лиха. 

ü  Прагнення до покупок і накопичення матеріальних статків - часто наслідок нещасливого дитинства. 

ü  Не всі ризики сприймаються однаково. Одна й та сама людина може безстрашно стрибати з парашутом, але боятися заперечити начальнику. Або дресирувати тигрів, але соромитися познайомитися з симпатичною жінкою. 

ü  З віком здорові люди позитивніше трактують будь-які події. Можливо, тому що більш слабкій імунній системі літніх складніше справлятися з наслідками негативних емоцій. 

ü  Діти з високим рівнем інтелекту (IQ) виростають більш ліберальними, з широкими поглядами на життя, терпимими до будь-яких людських проявів. 

ü  У нудьги є світла сторона. Люди, що нудьгують, нерідко шукають можливість зробити добрі справи, оскільки розваги їм набридли і не привносять сенс у їхнє життя.

ü  Ми часто закохуємося в людей, схожих на наших батьків, в людей з якими у нас залишилися невирішені проблеми дитинства. Самі того не підозрюючи, ми прагнемо вирішити ці проблеми в зрілому віці.

ü  Коли ви спите ваш мозок об’єднує інформацію за минулий день. З усієї маси отриманої інформації створює асоціації і вирішує, що забути, а на що варто звернути більше уваги. Адже недарма радять добре відпочити, наприклад, перед іспитами. Ви можете краще запам’ятати інформацію, якщо вивчите її перед сном.

ü  Пам’ять людини здатна зберегти 90% з того, що вона робить, 50% з того, що вона бачить, і 10% з того, що вона чує.

ü  У психології є принцип: чим більше очікувань з приводу якоїсь події, тим вище ймовірність нищівного розчарування. Більше чекаєш — менше отримуєш, менше чекаєш — більше отримуєш. Принцип залізобетонний, ніяких винятків.

ü  Більшість людей в незнайомому місці робить поворот направо. Знання цього факту корисно: якщо ви не хочете бути в натовпі або простояти довго в черзі — сміливо йдіть наліво або займайте чергу, яка лівіше.

ü  Скажіть дівчині, ніби купили їй подарунок і запропонуйте відгадати. Вона перерахує те, що хоче.

ü  Якщо вас мучать кошмари ночами, можливо, ви мерзнете уві сні. Науковий факт — чим холодніше в спальні, тим більше шансів побачити поганий сон.

ü  За спостереженнями експертів, люди з блакитними очима можуть закохатися всього за кілька хвилин, а люди з карими очима можуть одночасно любити двох. З зеленими очима все інакше, людям із зеленими очима що б закохатися потрібно багато часу, іноді на це йдуть роки. Люди з усіма іншими кольорами можуть закохатися всього лише за годину. 10. Щоб виробити звичку нам в середньому для цього потрібно близько 66 днів. Чим складніше звичка, які ми хочемо придбати, тим довше часу нам потрібно. Так, тим, хто хотів призвичаїти звичку робити фізичні вправи, найчастіше було потрібно в 1,5 рази більше часу, щоб вона стала автоматичною, ніж тим, хто виробляв звичку їсти на обід фрукти. Навіть якщо ви пропустите день йди два, це не вплине на час набуття звички, але занадто багато пропущених днів поспіль може уповільнити процес.

ü  Люди, які "недоотримали" обіймів у дитинстві , виростають замкнутими і невпевненими у собі.

ü  Дружні обійми стимулюють імунітет і підвищують рівень окситоцину - гормону, який знімає відчуття тривоги, самотності і нормалізує кров"яний тиск.

ü  Існує версія, що звичай обіймтись при зустрічі виник із необхідності перевірити чи не захована зброя за пазухою у потенційного ворога.

ü  Найчастіше обіймаються європейці, найрідше - американці.

ü  Італь"янці підрахували, що для того, щоб почувати себе щасливою, людина повинна обійматися з кимось як мінімум 8 разів на день.

ü  А в клінічній психології, навіть, є розділ, об"єктом вивчення якого - обійми!

ü  Ви можете запам’ятати тільки 3-4 елемента одночасно
Існує правило “магічного числа 7 плюс мінус 2″, згідно з яким людина не може зберігати більше 5-9 блоків інформації одночасно. Велика частина інформації в короткочасній пам’яті зберігається 20-30 секунд, після чого ми її швидко забуваємо, тільки якщо не повторюємо знову і знову.

ü  Хоча більшість людей може утримати в пам’яті близько 7 цифр на короткий період, практично всім нам складно утримати в розумі 10 цифр.

ü  Ми погано сприймаємо поєднання червоного і синього кольору
Хоча ці кольори використовуються в багатьох національних прапорах, червоний і синій колір важко сприймаються нашим зором, коли вони знаходяться поруч один з одним. Це відбувається через ефект, який називається “хромостереопсіс”, який призводить до того, що деякі кольори “виступають”, а інші видаляються. Це викликає роздратування і втому очей.

ü  Ви бачите речі інакше, ніж їх сприймаєте
Згідно з дослідженням Кембриджського університету, “нежливаво в ямоку покряду розщеміні бувки в свлоі. Найважливіше те, щоб перша і остання букви були на своїх місцях”.

ü  Навіть якщо інші букви будуть перемішані, ви зможете прочитати пропозицію. Це відбувається тому, що людський мозок не читає кожну букву, а слово в цілому. Він постійно обробляє інформацію, яку отримує від органів почуттів і те, як ви сприймаєте інформацію (слова), як правило, відрізняється від того, що ви бачите (сплутані літери).

ü  Ви здатні утримувати пильну увагу близько 10 хвилин

ü  Навіть якщо ви знаходитесь на зборах, вас цікавить тема, і людина цікаво викладає предмет, то максимум уваги, яку ви здатні підтримувати, це 7-10 хвилин. Після цього ваша увага почне слабшати і вам потрібно зробити перерву, щоб далі утримувати свій інтерес.

ü  Здатність відкладати задоволення з’являється з дитинства
Ваша здатність відкладати негайне задоволення своїх бажань виникає ще в ранньому дитинстві. Люди, які з ранніх років могли відкладати задоволення, краще вчилися в школі, і краще справлялися зі стресом і розчаруванням.

ü  Ми віддаємося мріям 30 відсотків часу
Любите витати в хмарах? Згідно висновкам психологів, ми всі любимо віддаватися мріям, щонайменше, 30 відсотків часу. Деякі з нас ще більше, але це не завжди погано. Дослідники стверджують, що люди, які люблять помріяти, як правило, більш винахідливі і краще вирішують різні проблеми.

ü  Звичка формується протягом 66 днів
Науковці, які вивчають, як довго ті чи інші дії перетворюються на звичку, з’ясували, що нам в середньому для цього потрібно близько 66 днів.

ü  Чим складніша поведінка, яку ми хочемо набути, тим довше часу нам потрібно. Так, тим, хто хотів знайти звичку робити фізичні вправи, найчастіше було потрібно в 1,5 рази більше часу, щоб вона стала автоматичною, ніж тим, хто виробляв звичку їсти на обід фрукти. Навіть якщо ви пропустите день чи два, це не вплине на час набуття звички, але занадто багато пропущених днів поспіль може уповільнити процес.

ü  Ви переоцінюєте вашу реакцію на майбутні події
Ми не дуже добре передбачаємо майбутнє. Якщо бути точнішими, ми переоцінюємо нашу реакцію на майбутні події, будь то приємні чи негативні. Дослідження показали, що люди вважають, що позитивні події, такі як заміжжя або великий виграш, зроблять їх набагато щасливішими, ніж це відбувалося насправді. Аналогічно, ми вважаємо, що негативні події, такі як втрата роботи або нещасний випадок, викличуть у нас набагато більшу пригніченість, ніж в реальності.

ü  Кількість друзів, яка у вас може бути, обмежена
Навіть якщо ви можете похвалитися кількома тисячами друзів в соціальних мережах, насправді їх у вас набагато менше. Психологи і антропологи виявили “число Данбара” – тобто максимальне число близьких зв’язків, яке може мати людина, і воно становить від 50 до 150.

ü  Мозок використовує менше енергії, ніж лампочка в холодильнику

Вчені підрахували, що мозок використовує приблизно 12 Ват енергії. Цікаво, що для постачання його цією енергією вистачає два банани в день - ніякій лампочці у світі не вистачить такої кількості енергії.

ü  Порушення режиму дня може погіршити пам'ять. Це дійсно так - зміна, порушення режиму дня не тільки пригноблює, але і вкрай негативним чином впливає на здоров'я мозку. Наприклад, люди, які часто переходять з одного часового поясу в інший (бізнесмени, політики, мандрівники), можуть в кінці-кінців завдати непоправного збитку мозку, внаслідок чого погіршає пам'ять.

ü  Ймовірно, вам не варто турбуватися, а ось пілотам літаків, які літають на великі відстані, вартує. Окрім них до групи ризику відносяться категорії людей, описаних трохи вище.

ü  Чому ми не можемо зосередитися на телефонній розмові в галасливій кімнаті?

Тому що мозку складно фокусуватися на звуці з динаміка телефону, якщо в кімнаті дуже шумно. Увага тоді розсіюється, і навіть на найсерйознішій розмові просто неможливо зосередитися. Це дійсно проблема для мозку - він постійно «перескакує» то з голосу друга з телефону, то на шум в кімнаті. Для того, щоб допомогти самому собі, варто скористатися давнім способом - просто прикрити вільне вухо рукою, і тоді все повинно налагодитися.

ü  В мозку є центр гумору

Давно психологами вже помічено, що сміємося ми тому, що, слухаючи смішну історію, наш мозок вибудовує подальший ланцюжок подій. Жарт закінчується абсолютно нелогічно, несподівано, не так, як повинно бути. Спочатку мозок впадає в ступор від несподіванки, а потім ми починаємо усвідомлювати жарт і сміємося. Звичайно ж, ступор триває долі секунди, а не хвилини. Цьому факту є підтвердження - деякі пацієнти з пошкодженими лобовими частинами мозку просто не розуміють ніяких жартів.

ü  Позіхання допомагає прокинутися

Не дивлячись на те, що позіхання зазвичай асоціюється з сонливістю, воно навпаки, допомагає нам прокинутися. Це відбувається тому, що при позіханні великі об'єми повітря поступають в легені, збагачуючи кров. Збагачена киснем кров потрапляє в мозок, і той починає активніше працювати, а ми відчуваємо, як дрімота відступає.

ü  Наша короткострокова пам'ять може запам'ятовувати одночасно тільки сім об'єктів                                        

Люди мають три форми пам'яті: сенсорну, довгострокову і короткострокову. Довгострокова працює подібно до жорсткого диска комп'ютера, а короткострокова - як дуже маленький пристрій, що запам'ятовує. Ця короткострокова пам'ять може одночасно утримувати в мозку тільки п'ять - дев'ять об'єктів. Середня людина здатна одночасно утримувати в пам'яті сім об'єктів. Проте можна натренувати Людину обробляти більшу кількість предметів, ніж дев'ять, якщо навчити її об'єднувати об'єкти в групи. До речі, більшість телефонних номерів складаються з 7 цифр.

ü  Шартрез - найбільш видимий колір                                                   

Шартрез (жовто-зелений колір) знаходиться чітко посередині частот видимого спектру. Ваші очі мають рецептори для сприйняття синього, зеленого і червоного. Але мозок не отримує інформації про кольори, він отримує інформацію про різницю світлого і темного, і інформацію про різницю між кольорами. У результаті рецепторам мозку найлегше «побачити» саме колір шартрез. До речі, цей колір часто використовується психологами, екстрасенсами, художниками, як заспокійливий і одночасно найпомітніший для людини.

ü  Ваша підсвідомість «розумніша» за Вас              

Або, принаймні, потужніша. У одному з досліджень людям демонструвалася складна картинка. Людям потрібно було вмить, не думаючи, вказати на те, що дослідники мали на увазі. Більшість випробовуваних із завданням справилася вмить. Іншій групі запропонували спочатку подумати і саме обдумано вказати на потрібний сектор на малюнку. І що? Повний провал, при тому, що на вирішення задачі давалося декілька годин.

ü  Розумова робота не стомлює мозок                          

Виявлено, що склад крові, що протікає через мозок незмінний протягом його активної діяльності, скільки б вона не продовжувалася. При цьому кров, яку беруть з вени людини, що пропрацювала цілий день, містить певний відсоток «токсинів стомлення». Психіатри встановили, що відчуття стомлення мозку обумовлюється нашим психічним і емоційним станом.

ü  Регулярна робота мозку дозволяє запобігти його захворюванню    

Дослідження показують, що регулярна робота мозку дозволяє запобігти розвитку важкого захворювання - синдрому Альцгеймера. Інтелектуальна активність викликає виробництво додаткової тканини, що компенсує хвору тканину. При цьому вивчення чогось нового, як і заняття незвичним видом діяльності - найкращий спосіб розвивати мозок. Також  на діяльність мозку впливає спілкування з тими, хто перевершує вас за інтелектом.

ü  Для повноцінної роботи мозку потрібно випивати достатню кількість рідини                                  

Мозок, як і весь наш організм, складається приблизно на 75% з води. Тому, щоб тримати його в здоровому і робочому стані, потрібно випивати необхідну вашому організму кількість води. Тим же, хто намагається схуднути за допомогою пігулок і чаю, що виганяють з організму воду, слід бути готовим до того, що одночасно з втратою ваги вони втратять і  працездатність мозку.

ü  Мозок прокидається довше за тіло                  

Інтелектуальні здібності людини відразу після пробудження нижчі, ніж після безсонної ночі. Дуже корисно, окрім пробіжки і сніданку, що підсилюють метаболічні процеси, що відбуваються у вашому тілі, зробити і маленьку розминку мозку. Це означає, що не варто з ранку включати телевізор, а краще щось небагато почитати або розгадати кросворд.

ü  Людина щасливіша, коли вона чимось зайнята. Тільки щоденна постановка перед собою дрібних і глобальних цілей, а також їх досягнення роблять нас щасливішими, стверджують психологи. Також справа в кількості одержуваних емоцій і вражень. Тому працюючі жінки практично завжди щасливішими домогосподарок, хоча навантаження у них більше.

ü  Ми не можемо виконувати кілька справ одночасно. Людський мозок не може фокусуватися більше ніж на 2-3 заняттях. І навіть якщо ми спробуємо зробити більше, мозок все одно виділить один пріоритетний.

ü  Більшість захворювань мають психологічний характер. Приблизно 90% хвороб мають у своїй основі психосоматичний характер і не можуть бути вилікувані до тих пір, поки людина не розбереться у своєму житті, не пробачить образи і не позбавиться від страхів.

ü  У асоціальному суспільстві законослухняні громадяни починають порушувати правила і норми. І навпаки. Існує теорія, що якщо в покинутому будинку розбите хоча б одне вікно, всі інші незабаром теж будуть розбиті. Люди набагато охочіше порушують закон, якщо бачать, що до цього схильні оточуючі.

ü  Оптимізм і песимізм закладені генетично. Вчені з’ясували, що позитивний чи негативний погляд на світ обумовлений рівнем пептиду Y в мозку. Недолік цієї речовини змушує сприймати дійсність більш депресивно.

ü  Існує психічний феномен, зворотний дежавю. Людині раптово здається, що з якоюсь ситуацією чи обстановкою він зіткнувся вперше, хоча вони йому добре знайомі. На відміну від дежавю, є ознакою психічного захворювання.

ü  Є пряма залежність між зовнішністю і законослухняністю. Менш привабливі люди частіше йдуть на злочини. Можливо, виною тому комплекси, винесені ще з дитинства.

ü  Більшість людей залежна від гаджетів і інтернету - спілкуватися по інтернету або телефону спокійніше для сучасної людини, оскільки більшість людей соромляться себе, а якщо співрозмовник тебе не бачить і не знає в реальності, то можна в його очах виглядати так, як людина сама цього хоче.

ü  Людина, яка постійно слухає музику, міняється під її впливом.

ü  Найчастіше улюбленим стає музичний твір, який викликає якісь приємні спогади у людини, асоціюється з якоюсь важливою для нього подією в житті. 

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий